Rinteitä ylös ja alas Kotkatharjun ulkoilualueella 21.4.2019

Pääsiäissunnuntai 21.4.2019




Maltoimme lähteä mökiltä tutustumaan Joroisten uudistettuun ja kehitteillä olevaan ulkoilualueeseen Kotkanharjuun. Paikka sijaitsee aivan viitostien kupeessa ja Varkauden lentokentän vierellä (lentokenttä tosin sijaitsee Joroisten kunnan alueella). Myös Kartano Golf on ihan vieressä. Täytyyhän Savon Pariisissa olla lento- ja golfkenttiä kartanoineen.



Kotkatharjulla sijaitsee hyppyrimäki, hiihtolatuja, pyöräreittejä, merkittyjä reittejä, ampumarata, tanssilava sekä frisbee-golf alue ja taitaa olla kesäteatterikin. Meitä kiinnosti kävelyreitti 7 km pitkä Kotkanpolku, paikallisesti Kotkis.



Kotkanpolkua kulkiessa saa nousta monelle jääkauden aikana syntyneille, geologisesti ja kasvitieteellisesti arvokkaille harjuille, joiden huipulta aukeavat upeat maisemat. Alue kuuluu Natura 2000 verkostoon. Kotkis kulkee suurimmalta osin yksityisen maanomistajan alueilla ja näinkin ensimmäisen kerran virallisen kyltin: Yksityinen luonnonsuojelualue.


Nastakengät olivat oiva valinta; jäisiä, lumisia polkuja ja etenkin rinteitä. Enpä tiedä, miten olisimme selvinneet ilman niitä kaatuilematta. Reitti oli kunnon kuntopolku, koska todella mäkistä. En kuvailisi reittiä helpoksi. Kotkatjärvellä telkkäpariskunta uiskenteli sulassa sovussa ja vedessä, yksinäinen urostelkkä lenteli helistellen toiveikkaana - jospa joku naaras olisi kuulolla. Majava oli aloittanut liian paksun haavan kaatamisen. Perhosia lenteli ja ilma oli mahtava. Mäntymetsä näytti uskomattoman kauniilta tummansinistä taivasta vasten.



Lintujen laulu keskeytyi rajuihin ampumisen ääniin. Tällaista olisi varmaan vaeltaa Syyriassa. Oli tulitaistelun tuntua. Ampumisen loputtua linnut taas aloittivat taas konserttinsa. Telkkiä, kurkia, joutsenia, suuri peipposyhdyskunta, tuulihaukat - myös muita, mutta nämä vain tunnistimme ja näitäkin varmistelimme googlettelemalla.

Retki onnistui hyvin, kesällä uudelleen. Joroisten julkkiksen, hotelli Joronjäljen isännän Auvon kannattaisi kuljetella turisteja tähän kohteeseen - ei pelkkä "hyvä ruoka" ja Auvon kirjoittamat ja lausumat runot houkuttele tulijoita. Tosin onhan Joronjälkeen avattu myös kirppis Hamsterin Pesä.

Teimme n. yhdeksän kilometrin lenkin kaiken kaikkiaan. Kaipaamaan jäin ainoastaan eväitä. Ensiapua nälkään haimme Jari-Pekan kahvilasta ihan viitostien vierellä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti