Metsäterapiaa Kurjenrahkan kansallispuistossa 23.3.2018

Perjantai 23.3.2018

Savojärven rantaa.

Saavuimme 2,5 tunnin ajon jälkeen Kurjenpesän parkkipaikalle n. klo 11.30. Aurinko paistoi ja pakkasta oli 3 astetta. Muutamia autoja oli jo parkissa. Iäkäs pariskunta vieressämme oli puheliaalla tuulella. Kovasti ihmettelivät miksi olimme tulleet pääkaupunkiseudulta Kurjenrahkalle, emmekö tiedä että Espoossakin on kansallispuisto. Samaan hengenvetoon he kehuivat paikkaa, jossa isäntä oli ollut jo varusmiespalvelustaan suorittamassa. Paikka on entinen armeijan paikka. Välipala sujui mukavasti heidän lukuisia ohjeitaan kuunnellen.

Aloitimme retkemme tutustumalla Kurjenpesän luontotupaan. Se oli teemaltaan nimensä mukainen. Kävi selväksi, että kurkia alueelle ilmaantuu huhtikuun alussa ja joitain pareja vuosi vuoden jälkeen pesiytyykin siellä. Näin maaliskuussa elonmerkkejä kolme: hiihtäjät, korpit ja tikat. Ensimmäisiä jo tavattukin.



Reitti kulki aluksi laskeutuen Savojärven rantaan. Hienoa metsää, havunneulasten peittämiä jäisiä polkuja. Todellakin keli oli nastakenkien. Aika pian järven rantaa reunusti laaja suoalue. Muutamia kulkijoita tuli vastaan koirineen. Kaikki hymyilivät ja selvästi nauttivat kauniista kevätpäivästä. Mekin istuimme rannalla variksenmarjamehua juoden. Stressi valui pois.



Välillä luulin jopa kuulevani lintuja, mutta kyseessä olikin mieheni google health -ohjelma, joka visertää jo muutaman kilometrin kävelyn jälkeen hehkuttaen tavoitteen saavuttamista (!).  Lopulta se korppikin ilmaisi itseään.





Reittiä reunustivat hienot opastaulut kertoen suon merkityksestä sekä ihmisten tekemistä vahingoista niille. Onneksi niiden arvo ymmärretään nykyään ja niitä on suojeluohjelmissa.



Reitin varrella myös infotauluja alueen eläimistä ja kasveista. Hyttysiä varmaan lukumäärältä runsaasti.

Ilma tarjosi parastaan, mutta tämä puisto on varmaan parhaimmillaan huhti-toukokuussa, jolloin varmaan eloa riittäisi. Kesällä kuitenkin todennäköisesti eläväisintä - arvatenkin hyttysten maanpäällinen paratiisi. 

Reitin varrella oli kuuden kunnan rajapyykki, paikka Kuhankuono. Joskus Suomessa on kuntia riittänyt.

Kuhankuonon levähdyspaikalle ja rajapyykkikivelle on esteetön kulku. Kurjenpesän Luontotuvalla on myös inva-kuivakäymälä. Sen läheisyydessä on teltta-alue sekä esteetön keittokatos.
Kodit odottavat rantatonteilla asukkeja.

Kurjenrahkan erikoisuus on se, että se sijaitsee seitsemän kunnan alueella. Turusta matkaa sinne on 35 km. Reitit kuuluvat Kuhankuonon retkeilyreitistöön. Kansallispuisto alueesta tuli vuonna 1998.

Seuraavan kerran tänne tultava myöhemmin keväällä - jonain vuonna.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti